Tarihimiz

Ulaşabildiğimiz bilgilere göre Eminağaoğlu ailesinin geçmişi 1840 ile 1850’li yıllara tekabül etmektedir. Bu tarilerdeki bilgiler herhangi bir kayıda dayalı bilgiler değildirler. Emin Ağa’dan itibaren geriye doğru aritmetik olarak hesaplanarak bulunan tarihlerdir.

Eminağaoğlu ailesinin  ilk atası Ali Ağa olarak bilinir. Bu dönemlerde Acara halkının zorunla askerlik hizmetini kabul etmemesi, vergiler ve asillerin ayrıcalıklarını kaybetmeleri gibi gerekçeler ile 1840-1844 ve 1846 yıllarındaki başlattıkları  karışıklık (İsyanlar) vardır. Hatta çerçeveyi biraz genişletirsek 1932 yılında da Ahıska Acara bölgesinde bir isyan vardır. Kısacası Atayurtta o tarihlerde karışıklıklar vardır. Anlatımlarda isyan olmasa da Atayurtta o tarihlerde bir karışıklıklardan sıklıkla bahsedilir.

ANADOLUYA GÖÇ

Ali Ağa yaklaşık 1840-1850 Yılları arasında gerekçesinin ne olduğunu henüz tespit ve teyit edemediğimiz nedenlerle yüklü katırlar ile   O dönemde Osmanlı İmparatorluğu bağlı olan, Lazistan Eyaleti,  Acara Bölgesinin eski ismi Kabliyan olan, Günümüzde Ülkesi Acara Özerk Cumhuriyeti Ahıskaya 28 km uzaklığında bulunan Adigeni Gürcistan Ülkesi, Acara Özerk Cumhuriyeti Ahıskaya 28 km uzaklığında bulunan Adigeni Köyü’den  Artvin İli, Şavşat İlçesi, Şenköy Köyü Matiler Mahallesi denen yere göçeder ve buraya yerleşmişlerdir.

Acara’dan ilk göçü Ali Ağa’nın tek mi, oğlu Sadi Dede ile birlikte mi yoksa, Sadi Dede’nin tek mi yaptığı hususunda net bilgiler yoktur.

Varsayım;Eminağaoğlu Sülalesinin ekonomik yapısı incelendiğinde, Özellikle 1900 yılların öncesi ve 1900 yılların ortalarına kadar dikkate alındığında geniş çoğrafyada hayvancılık ve ticaret yapmışlardır. Her ne kadar Sadi Dede ve Ali Ağa’nın Anayurda ilk yerleşme hususunda netlik olmasa da, Ailenin daha sonraki yaşamlarında Acara-Şenköy, Acara-Süles, Süles-Hopa, Süles-İstanbul hatlarında yoğun bir şekilde ticari ve hayvancılık yaptıkları anlatımlarla sabitlenmiştir. Olay silsilesine bu şekilde bakmaya devam edersek Ali Ağa, Sadi Ağa veya üst soyları da 1840’lı yılların çok öncesinde Acara-Süles-Hopa-İstanbul hattında ticaret ve hayvancılık yapıyor olma ihtimalleri gözden kaçmayacaktır. Anlatımlarda ki çelişkilerin nedeni bu husus olabilir. Aile fertleri Ali Ağa’dan da önce Anayurt ile Atayurt arasında hayvancılık ve ticaret faaliyetleri yapmış olabileği husunu Ali Ağa’nın Şavşat’a ilk gelişinin katırlar ile gerçekleştirmiş olmasına ilişkin beyanlar dikkate aldığında örtüştümektedir. Bu çerçeveden bakıldığında aile arasında anlatımlardaki çelişkinin nedeni de ortaya çıktığı düşünlebilir. Aile fertleri ticaret ve hayvancılık için Şavşat’a gelip gidiyorlardır. Ancak kimin ilk yerleştiği hususunda çelişkiler vardır. Bu çelişkiler de pek doğaldır. Ancak bu gün itibariyle bizim ulaşabildiğimiz bilgiler ilk gelişin en iyi ihtimalle Ali Ağa’ya tekabül ettiğine ait ait bilgidir.

Ekonomi

Elimindeki bilgiler Eminağaoğlu Sülalesinin tarım, hayvancılık ve ticaret ile uğraştığıdır. Eminağaoğlu Sülalesinin Ekonomik yapısını incelerken 3 dönem altında incelemek daha doğru olur.

l.Dönem: Bu Dönem Atatürk’ten başlayarak geriye doğru 1800’lü yılları (Olası muhtemel ki; 1800 yıllardan çok önceki tarihlerde de aynıdır.) içine alan geniş bir dönemdir. Eminağaoğlu Ailesi tarım, hayvancılık ve ticaret yapmaktadırlar. Anlatımlar bize bu dönemde Eminağaoğlu Ailesinin davarlarından söz etmektedir. Ailenin sahip olduğu davarlar (küçük baş hayvanlar) için Aile Şavşat civarının yazlık olarak kullanıldığı, Acara bölgesi ise kışlık olarak kullanıldığıdır. Acara Bölgesinde ve Şavşat Bölgesinde her ne kadar siyasi yönetimler ve sınırlar değişse de Açık kapı sınır politikası neticesinde Eminağaoğlu ailesi davarlarının (küçükbaş hayvanlarının) geçişinde ve kendi geçişlerinde bir sıkıntı yaşamamışlardır. Aile uzun yıllar boyunca bu şekilde davarlarını yetiştirip Acara-Şavşat hattında büyütmüştürler. Aile tarafından yetiştirilen davarlar paraya çevrilmek veya çeşitli ticari eşyalar alınmak maksadıyla Eminağağil davarlarını Şavşat’tan Hopaya götür, Hopa’dan gemilere yükleyerek İstanbul’a götürülüp orada satarak paraya çevrilirmiş. İstanbul’dan geri dönenmeden köyde kendilerine yarayabilecek eşyalar ile elden çıkartabilecekleri çeşitli ticari eşyalar satın alıp Şavşat Bölgesine getirerek burada satarlarmış.
,

ll.Dönem: ,Atatürk’ten sonra, Mustafa Kemal Atatürk’ün ülke yönetimine hakim olması ile birlikte sınırlarda uygulanmakta olan açık kapı politikasından vazgeçilmiştir. Bu politika değişikliği Eminağaoğlu Ailesini derinden etkilemiştir. Öyle ki sınırların kapanması neticesinde ailenin bir kısmı Acara’da kalırken diğer kısmı ise Türkiye tarafında kalmıştır. Geçimini tarım, hayvancılık ve ticaret ile sağlayan Eminağaoğlu Sülelesi bu dönemde sınırların Atatürk’ün talimatı ile kapatılması ile birlikte küçükbaş hayvanlarının tamamını Acara Bölgesinde ve Acara’da kalan davarlarını geri alamamışlardır. Aynı şekilde kap kaçak dediğimiz ailenin kullandığı eşyaların tamamına yakın kısmı ise Türkiye tarafında kalmıştır. Sınır kapısının kapanması neticesinde aile eskisi gibi Acara-Şavşat arasında davarlarını yazlık-kışlık uygulaması yaptıramamışlardır. Sınır kapısının kapanması ve davalarının tamamının Acara’da kalmasıEminağaoğlu sülalesinin yürütmüş olduğu hayvancılık, tarım ve ticareti olumsuz yönde etkilemiştir.
,

lll.Dönem: Genç Türkiye’nin göstermiş olduğu büyük ataklara Eminağaoğlu ailesi de ayak uydurmuştur. Aile yapmakta olduğu tarım, ticaret ve hayvancılık faaliyetlerinden uzaklaşarak eğitime yönelmiştir. Ailenin tamamına yakını aldıkları eğitimin sonucunda başta kamu kurumları olmak çeşitli görevler alarak ekonomik faaliyette bulunmuşlardır. Halen ailenin tamamına yakını gurbet dışına çalışmaktadırlar. Günümüzde il dışına giden birçok aile izinlerini kullanmak üzere Süles’i ziyaret etmektedirler. Yıllar önce il dışına çıkan birçok aile mensubu ise emekli olduktan sonra köylerinde mevsimlik olarak yerleşmişlerdir.
,

Çok yakında paylaşıma sunulacaktır.

İLK GÖÇ (ŞENKÖY KÖYÜ)

Şenköy Köyü

Aliağa 1840-1850’li yıllarda yüklü katırlar ile birlikte Acara Bölgesinden (Adigen) gelip, Şavşat, Şenköy Köyü Matiler Mahallesine yerleşmiştir. Bu bilgilerle Eminağoğlu Ailesinin ilk yerleşim yerlerinin – Şenköy Köyü olduğunu söyleyebiliriz. Eminağaoğlu Ailesi, Şenköy Köyünde Şadigil olarak bilinirler. Süles’te (Aşağı Koyunlu, Yukarı Köyunlu Köyü) ise eskiden aileye Eminağagil değilde Şadigil olarak tanınıp bilinmektedirler.

Elimizdeki bilgilere göre Ali Ağanın eşi hakkında bugün itibariyle bir bilgi yoktur. Ali Ağanın Sadi diye bir oğlu vardır. Sadi’ye bazı anlatımlarda Sadık olarakta karşımıza çıkmaktadır.

İKİNCİ GÖÇ VE KADI ŞAKİR

1800’lü yıllarda Ali Ağa Süles Köyünde yaşayan Şakir isimli biri ile arkadaş olur. Şakir Süles Kadısı olarak da görev yapmaktadır. (Şakir’in başka köylerin de kadısı olup olmadığı hususunda net bilgi yoktur.), Süleste yaşayan Şakir, halk arasında Kadı Şakir olarak bilinir. Ali Ağa ile Kadı Şakir’in arkadaşlığı zamanla perçinlenir ve sık dost olurlar. Yazımızın devamında da anlatacağımız üzere bu dostluk ilerleyen zaman içerisinde evlilik yoluyla akrabalık  ilişkisine dönüşerek daha da pekişmiştir.

Kadı Şakir’in oğlu Ziya Hoca (Molla Ziya) Amasaya göçmüştür, Amasyaya göçen Molla Ziyagil Çetin soyismini almışlardır.

Samimi dost olan Süles Kadısı Kadı Şakir, Ali Ağa’ya Süles’te yer vererek 1865-1868 yılları arasında Eminağaoğlu Sülelesinin Süleste göç ederek yerleşmesini sağlamıştır. (Süles’e ilk yerleşim iki kardeş tarafından gerçekleştirilir. Kardeşler Süles’e gelince biri sırtın yukarı kısmına yerleşir, diğer kardeş ise sırtın aşağı kısmına yerleşir. Yukarı kısma yerleşen kardeşin olduğu bölgeye Yukarı Süles, aşağı kısma yerleşen kardeşin bulunduğu bölgeye ise Aşağı Süles denir. Yakın zamanda iki farklı köy haline alarak şimdiki Aşağı Koyunlu Köyü ve Yukarı Koyunlu Köyü halini almıştır.)

RUS YÜZBAŞI OLAYI

Nevzat Ağanın anlatımınna göre

Sadi (Sadık Dede) Acara Bölgesinde adam vurma  vukatı nedeniyle Şavşat Bölgesine yerleşiyor. (Bu anlatıma göre Ali Ağa Şavşata yerleştikten sonra oğlu Sadi Dede adam vurma gerekçesiyle Şavşata yerleşti veya kendi tek başına ilk yerleşen de olabilir. ) Bir süre sonra Ahıska’da kalan Sadi Dedenin akrabaları (Amcları) da bir vukuat adam vurma nedeniyle, Emin Ağanın yanına sığınıyorlar ve Emin Ağadan “kendilerinin adam vurduğunu ve kendilerini saklamasını” istiyorlar. Emin Ağa amcalarını saklıyor. Ancak Rusya’dan gelen biri yüzbaşı iki jandarma eri, köyde aramalar yapıyorlar. Ancak tüm aramalara rağmen Emin Ağa’nın amcalarını bulamıyorlar. Bunun üzerine Eminağanın yanına giderek kaçakları teslime etmesini istiyorlar. Emin Ağa, kaçakların yerini bilmediğini söylüyor. Ancak Rus yüzbaşı buna inanmayarak Emin Ağa’yı ellerinden iple bağlatıyor. Atın arkasında sürükleyerek şimdiki Gülpaşa Akgümüş’ün evinin önüne kadar atın arkasında sürükleyerek götürüyorlar. Bu sırada Sakora’nın sırtına kaçmış olan Emin Ağa’nın amcaları Gülpaşa Akgümüşün evinin önünde Emin Ağayı elleri bağlı ve atın

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Akgumus2-1024x768.jpg
G.Akgümüş’ün evi
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Akgumus1-1024x768.jpg
G.Akgümüş’ün evi

arkasında sürüklenirken görünce sinirleniyorlar. Sakora’nın sırtından Rus askerlerine ateş açıyorlar. Açılan ateş sonucu Rus yüzbaşı vurularak ölüyor. Sağ kalan jandarma erleri Sakaronın sırtındaki evlere gidiyorlar ancak kimin ateş ettiğini öğrenemiyorlar. Evleri ateşe vereceklerini söyleyerek köylüyü korkutmaya çalışıyorlar. Ancak köylünün Rus askerlerine karşı çıkması ve yaptıkları tahkikat

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Sakora2-768x1024.jpg
Sakaro
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Sakora-1-1024x768.jpg
Sakora’nın Sırtı

sonuç alamayan jandarma erleri Emin Ağa’nın ellerini çözüp serbest bırakarak, öldürülen yüzbaşıyı da ata yükleyip Rusya’ya geri dönüyorlar. Bu varyant Nevzat Ağa’ın anlatımlarından alınmıştır. 

SADİ DEDE-NUNOŞ NENE

Bilindiği gibi Şavşat İli Şenköy Köyü Matiler Mahallesi ile Cevizli Köyü’nün kışlası birbirine yakındır. Mesafenin yakınlığınında olumlu etkisi ile evlenme çağı gelen Sadi  Dede (Sadık dede) ile Çevizli Köyünde Nadiroğulları diye bilinen aileden Nunoş Nene ile evlenir. Elimizdeki bilgiler ışığında Nunoş Nine’nin çok atılgan ve dirayetli olduğu yönündedir. Emin Ağa’nın evlenmesi, Şaduman’ın tekrar evlenmesi, Emin Ağa’nın Acara’ya Kaçırılması ve Gergavulların alınışı bunlardan sadece birkaçı olduğu söylenir. Ailyi ilgilendiren bir çok konuda etkinliğinin çok fazla olduğu ve sözünün aile içinde geçtiği bilinmektedir. Bu evlilikten Sadi Dede ile Nunoş Nine’nin bir erkek ve iki kızı oluyor.

Sadi Dedenin erkek çocuğu olan Emin Ağa’nın nerde doğduğu tam olarak belli değildir. Ancak Çevizli Köyü, Süles veya Şenköy Matiler Mahallesinden birinde doğmuş olduğu büyük olasılıktır.

Emin Ağa Annesi Nadiroğlullarından Nunoş Nenenin Köyü olan Çevizli Köyünde doğabileceği gibi Sülalenin Sülese göç etmiş olma durumunda Süleste veya henüz Sülese göç etmemiş iseler Matilerde de doğmuş olabilme ihtimali yüksektir.

Soyağacı

NAHIRCIOGLU

Sadi Dede zamanında Süles (Koyunlu Köyüne) Naırcıoğlu diye biri yaşamaktadır. Nahırcıoğlu’nun o dönemdeki evi şimdiki Aşağı Süles (Aşağı Koyunlu) Köyünde Cami Mahallesinde bulunan Kemal Eminağaoğlu’nun  evidir. Nahırcıoğlunun geniş arazileri varır.  Gergavullar dediğimiz (Ponalardan gelen su ile Zegnavur tarafınan gelen suyun arasındaki ) yerler Nahırcıoğlu’na aittir. Nahırcıoğlu’nun çocuğu yoktur. Nahırcıoğlu ölünce

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Nahirciogluev2-1024x768.jpg

köylü Nahırcıoğlu’nun yerine sahipenmeye çalışır. Bu durumun üzerine Nunoş Nine, Ziya Hoca (Sadi Dede ve Nunoş Nenenin kızı yani Eminağa’nın kız kardeşi ile evli) Kars’a gitmesini söyler.  Kars o dönemde Sancak olması nedeniyle tapu işleri Kars’ta yürütülmektedir. Nunoş Nene Ziya Hoca’nın bir akrabası ile birlikte Kars’a gitmek için yola çıkarlar. Nunoş Nene ve Ziya Hoca’nın akrabası Ardahan’da mola verirler.  Ardahan’da muhtemelen tanıdıkları birilerine misafir olurlar. Gerekçesini tespit edemediğimiz bir nedenle Ziya Hoca’nın (Molla Ziya) akrabası misafir olunan evde zehirlenir ölür. Nunoş Nene bu durum üzerine geri dönmek zorunda kalır. Ertesi yıl artık tapu işleri Erzurum’a alınması nedeniyle Nunoş Nene Erzurum’a gider. Yaptığı görüşmeler ile Nahırcıoğlu’nun vasiyetini yetkililere (Nahircioğlu’nun mirasçısının oladığını, Nahırcıoğlunun ben ölünce bütün tüm malı mülkünün evlatlığı Emin Ağa’ya bıraktığını)  bildirir. Nunoş Nene yaptığı resmi işlemler ve görümeler neticesinde Gergavulların tapusunu alarak köyüne Süles’e geri döner.

EMİN AĞA

Daha Önce yazdığımız gibi Emin Ağa’nın doğum yeri tam olarak bilinmemektedir. Çevli Köyü Matiler de mi ? Süles’te mi? tam olarak belli değildir. Emin Ağa, Kocabey Köyünden Zekeriyaağagilden Kara Süleyman’ın kız kardeşi Şaduman ile evleniyor. İlerleyen kısımlarda kızkardeşler ve daha ayrıntılı olarak Zekeriyaağil başlığı altında da anlatacağımız gibi Emin Ağa’da kız kardeşi Ayşe Eminağaoğlu’nu Kara Süleyman’ın babası Muhammet’e veriyor. Emin Ağa’nın bu evlilikten 4 oğlu ve bir kızı oluyor. Oğulları sırasıyla İdris, Şükrü, Ali ve Şevki’dir, Kızı ise Sultan’dır. (Sultan’da Kara Süleyman Altun ile evleniyor)

Acara’ya Kaçış

Emin Ağa nedenini bilmediğimiz bir nedenle bir orman askerini vuruyor. O dönemde hakkında ölü veya diri yakalanması yönünde emirler çıkartılıyor. Sadi Dede’nin eşi Emin’in annesi Nonuş Nene Satlel ve Rabatta bulunan Beylerle görüşüyor. Beylerden Emin Ağa’nın  Acara’ya kaçırılmasını istiyor. Beyler de Emin Ağayı Acara’ya kaçırıyorlar. Acara’da 3-4 yıl kadar kalan Emin Ağa ortalığın sakinleşmesi ile birlikte tekrar Şavşata dönüş yapıyor.

KIZKARDEŞLER,

Sadi Dede (Sadık Dede) ile Nunoş Nene’nin 3 çocuğu oluyor, Erkek çocuklarının adı Emin’dir. kızlarından birinin ismi Ayşe ancak diğerinin altsoylarının soyadını bilsekte ismini şu anda bilmemekteyiz. İsmini bilmediğimiz kız kardeş evlenerek Artvin dışına göç etmiştir. Bu nedenle Emin Ağanın bu kız kardeşinin ismini şu an tam olarak bilememekteyiz. Bu kız kardeş Süles Kadısı Kadı Şakir’in oğlu Molla Ziya (Hoca Ziya) ile evlenerek Amasya İline gitmiştir. Amasya İlinde, Merkez İlçesi, Akyazı Köyüne yerleşmişlerdir. Şu an kullandıkları soyisimleri Çetin’dir Ailenin bundan başka bir soyisim kullanıp kullanmadığını şu an itibariyle bilmiyoruz. Emin Ağa’nın diğer kızkardeşi Ayşe ise Kocabey Köyünden (Süleyman Altun’ın babası, Zekeriya Altun’un dedesi) Muhammet Altun ile evlenmiştir.

Çetin Ailesi Savları ve Sentez

Kızkardeşlerden birinin Amasya, Merkez, Akyazı Köyüne göç ettiğinden bahsetmiştik. Amasya Akyazı Köyünün yapı tarzı incelendiğinde Süles’te bulunan yapı tarzı ile birbirlerine tamamen örtüşmektedir. Mimari tarzın Süles’ten çıkma olasılığı yüksektir. Burda irdelenmesi gereken husus şudur ki; Ziya Hoca (Molla Ziya) ile evelenerek highlight color=”black”] Amasya İline[/highlight] giden kızkardeşin (Kızkardeşin eşi Kadı’dır. Kadı’nın ev yapımından pek anlamayacağını kabul edersek) Akyazı Köyünde mimari tarzı değiştirmeye etkisinin olup olamayacağıdır. 1950’li yıllarda bir gerekçe ile Emin Ağa’nın oğlu Ali Ağa Amasyada bulunan akrabaları ziyaret etmiştir. Elimizde bulunan bu bilgileri irdelediğimizde şu savları çıkarmamız mümkündür.

  • 1-Amasya’ya Emin Ağa’nın kız kardeşi gitmiştir, ancak Amasya Akyazı’daki yapı tarzının Gürcü yapısına benzemesinde kızkardeşin etki etmesi ihtimali çok düşüktür. Kızkardeşin eşi ise Kadı’dır muhtemelen yapı inşaatından fazla anlamıyordur.
  • 2-Emin Ağa’nın oğlu Ali Ağa 1950 yıllarda Amasya’da bulunan akrabalarını ziyarete etmiştir. Amasya’ya giden kızkardeş, Ali Ağa’nın öz halasıdır. Ancak Amasyadaki bu ziyaretten bahseden Çetin ailesi Ali Ağa’nın baba tarafından bir akrabaları olduğunu beyan etmektedirler. Oysa kızkardeş Ali Ağa’nın öz halasıdır. Bu ziyaret hakkında Şavşatta bulunan öz yeğenlerinin geldiğine dair ibarelerden bahsedilmemiştir. Ali Ağa’nın baba tarafından bir akrabası olduklarını ıbahsetmişlerdir. Ali Ağa sanki öz yeğenleri (Kızkardeşin yeğeni, anne tarafından öz yeğen) değilde daha üst soylardan baba tarafından akrabaları olduğunu çağrıştıran tekerrürlü beyanlar dikkat çekmektedir.
  • 3-Çetin Ailesinin büyükleri ile yaptığımız görüşmede Amasya’da Molla Ziya ve Ziya Hoca diye bilinen bir soydan gelen akrabalarının olduğundan bahsetmişlerdir.

SENTEZ

Ordu Eski 150 yıllık Gürcü yapısı
Giresun Evleri
Eski Giresun Evi
Samsun
Samsun

1-Amasya Akyazı Köyündeki imar yapısını değiştirebilmesi için muhtemelen kızkardeşin yanında Gürcü yapısını bilen erkek birileri daha Emin Ağa’nın kız kardeşiyle veya öncesinde Amasyaya gimiş olabilir. Keza Amasya’ya yakın illerin yapı tarzları incelendiğinde Gürcü tarzından uzak kendilerine özgü yapıların olduğu göze çarpmaktadır. Akyazı Köyüne birileri Gürcü yapı tarzını getirmiştir. Bunu getirende erkek birinin olma ihtimali yüksektir. (Ordu örneğinde paylaşılan yapı 1850 yıllarında Gürcistan’dan Osmanlıya göç eden aillere ait yapıdır)

2-Ali Ağa’dan öz yeğen değil de baba tarafından akraba diye bahselilmesi Amasya’da bizim bilmediğimiz bir ailenin de olabileceğini işaret etmektedir.

3-Çetin Ailesi, Eminağagilin göçen erkek kardeşlerinin alt soyu olduklarını tekerrürle bahsetmektedirler. Üstelik Amasyada Çetin ailesi ile akraba Molla Ziya’ soyundan gelen bir aileden de bahsedilmektedir. Olası Muhtemel ki Molla Ziyagilden farklı bir aile daha göçmüş olabilir.

yukarısı hep birlikte değerlendirildiğinde Amasyada Emin Ağa’nın bizim bilmediğimiz bir akrabasının da olabileceğini işaret etmektedir. Bu Savlarda bizi Emin Ağa’nın Rus Asker olayında Gürcistan’dan gelen ve Emin Ağa’ya sığının Emin Ağa’nın Amcalarının olabileceğini göstermektedir. Keza Asker olayını anlatan Emin Ağa’nın Öz torunu Nevzat Ağa’dır. Bizlere Emin Ağa’nın amcaların altsoyuyla ilgili hiçbir bilgi yoktur. Olası muhtemel sentezimiz şudur ki Rus yüzbaşının vurulmasından sonra, Emin Ağa’nın amcaları da gizlice Amasya’ya göçmüştür. Emin Ağa’nın kızkardeşi ile birlikte veya ondan farklı zamanda Amasyaya göçmüş olabilirler. Şu an elimizde bilgi olmamasına rağmen bu savımızı ancak Amasyadaki akrabaların bilgileri ile çözmemiz mümkündür.

ÜVEY KARDEŞ

Emin Ağa’nın yaklaşık 50 yaşında hayata gözlerini yumması nedeniyle Eşi Şaduman dul kalmıştır. Nunoş Nene Emin Ağa’nın dul kalan eşi Saduman’ı Çevizli Köyüne yaşayan Geçkin ailesine gelin olarak vermiştir. Geçkin ailesinden Osman Geçkin ile ile evlenen Şaduman çiftinin Faik diye bir oğlu olmuştur. Faik Geçkin Sığızır Köyünden Dilfez ile evleniyor. Bu evlilikten Dabage Evlenen Mayinur Altuner, Mehmet Geçkin ve Nazime isimli 3 çocuğu oluyor. Nazmiye, Rahmi Eminağaoğlu ile evleniyor . Nazmiye Geçkin, Rahmi Eminağağolu ile evleniyor. Burada yine bir parantez açarak belirtmek gerekiyor. Rahmi Eminağaoğlu’nun alt soyları hem Emin Ağa ve Şaduman’ın baba tarafından öz altsoyu, Faik ve Şaduman yönünden ise anneyönünden  üvey kardeş alt soyları olarak çift yönlü akraba oluyorlar. (Faik’in kardeşleri ve eşleri, faikin çocuklarının isimleri ve eşleri, Nazime’nin çocukları ve eşleri teyit ihtiyacı vardır)

Zekeriyaağagil

Sadi Dedenin çocuklarında gözümüze bariz şekilde çarpan bir husus Eminağaoğlu Sülalesi ile Kocabey Köyünde bulunan ve Zekeriyaağagil diye tanınan soyisimleri Altun olan sülaledir. Bu iki aile sülale Emin Ağa’dan başlayarak birbirlerine sıkı bir şekilde kız alıp vermişlerdir. İlk kız alıp verme  Eminağa’nın eşi Şaduman ile başlamıştır. Eminağa kızkardeşi Ayşe’yi  Zekeriyağağilden Muhaammed Altun’a vermiş, Zekeriyaağagilden ise Kara Süleyman olarak bilinen Süleyman Altun’un kız kardeşi Şaduman ile evlenmiştir. Devamıda ise Süleyman Altun ise  Eminağa’nın kızı Sultan ile evlenmiştir. Devam edersek Süleyman ve Sultan’dan olma Emine Altun Hacı Fazlı Eminağaoğlu ile evleniyor. Bu evlilikten Faruk Eminağaoğlu oluyor. Faruk Eminağaoğlu’da, Zekeriya Altun’un kızı Adile ile evleniyor. Faruk Eminağaoğlu ile Adile Altun’un evliği ile birlikte Eminağağil ile Zekeriyaağağil arasındaki evlilik münasebeti bitiyor.

Eminağa İndex

İdris Ağa

  • İDRİS AĞA   :  İki evlidir, İlk eşi Mustafa Demir’in bibisi, çakellerden Zabit’in kızkardeşi Zinnet’tir (Zinnet Aşağı Koyunlu Köyünden Özbay Demir’in akrabasıdır) İdris Ağa’nın Zinnet evliliğinden 4 çocuğu oluyor, İdris Ağa’nın İkinci eşi, Artvin İli Şavşat İlçesi Pınarlı (Suloban) Köyünden Kaya Soyisimli ………. ile evleniyor, bu evlilikten Nihat Kaya isminde oğlu oluyor. İdris Ağa’nın ilk eşinden olan 4 çocuğu;
      • Rabia:Evlenerek Ardahan İli Posof İleçesine gidiyor daha sonra Yanlızçam’a yerleşmişlerdir. Yanlızçam’da Deli Mustafa’diye tanınan bir oğlu vardır. (Ayrıntı için Adil Amca ile görüşülecek)
      • Nevzat Eminağaoğlu:İdris Ağa’nın ikinci eşi Güneş Nene’nin kızkardeşi Peruze ile evleniyor. Bu evlilikten;
            • Hikmet Eminağaoğlu: Artvin İli, Şavşat İlçesi, Y.Koyunlu Köyünden Hafiz Kara ile evleniyor.
            • Servet Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi …. Köyünden, …. soyisimli aileden Nazire ile evleniyor. 
            • Neşat Eminağaoğlu:
            • Nazime:Artvin İli, Şavşat İlçesi, Aşağı Koyunlu Köyünden Hamit Uzun ile evleniyor.
            • Ayşe Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, Aşağı Koyunlu Köyünden Ferman Avcı ile evleniyor.
            • Fikri (Paşa) Eminağaoğlu, Artvin İli, Şavşat İlçesi, ….. Koyunlu …. soyisimli Mavuş ile evleniyor.
            • Fitnet Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, Yukarı Koyunlu Köyünden Enver Aydın ile evleniyor.
      • Muzaffer Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi Kocabey Köyünden ….soyisimli Zübeyde’ile evleniyor.
            • Ferit Eminağaoğlu, İlk evliliğini Artvin İli, Şavşat İlçesi Aşağı Koyunlu Köyü Süreyya Şimşek’in kızkardeşi Nezahat Şimşek ile yapıyor, İkinci evliliği …. İli, …. İlçesi, … Köyünde Deli Musto diye tanınan …. kızı Güller … ile yapıyor.
            • Şekernaz Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, Cevizli Köüynden Muhammet ….. ile evleniyor. 
            • Hamide Eminağaoğlu: bekar ölüyor.
            • Rahmi Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, Cevizli Köyünden Faik Geçkin’in kızı (Osman ve Şaduman’ın torunu) Nazime Geçkin ile evleniyor
            • Halide Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, Cevizli Köyünden Kemal …. ile evleniyor.
            • Hamdiye Eminağaoğlu: …. ili, …. İlçesi…. Kurudere’den Yavuz Altun ile evleniyor.   Aşağı Koyunlu Köyünde öğretmenlik yapan Osman Altun’un kadeşidir.
      • Zekiye Eminağaoğlu:Şevki Ağa’nın oğlu Osman Eminağaoğlu’ile evleniyor.

Ali Ağa

  • ALİ AĞA:İki evlilik yapıyor, ilk evliliği Artvin İli, Şavşat İleçesi Pınarlı Köyünden Seher Nine, Hanife ve İsmail Ağa olmak üzere iki çocuğu oluyor, ikinci evliliği ise  Samcelli Nene olarak bilinen Rahime Nine ile yapıyor, bu evlilikten  Hamdiye kılı oluyor. Ali Ağa ölünce Samcelli Nene geri gidiyor.
        • Hanif:Artvin İli, Şavşat İlçesi Kocabey Köyünde Yeşil soyisimli aileye evleniyor. oğlu İsmail, torunu İbrahim ve İbrahim’in kızıda Hanife’dir.
        • İsmail Eminağaoğlu:İsmail Ağa iki evlilik yapıyor
              • İsmail Ağa’nın Hafize’den olma çocukları
              • Avni Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, A.Koyunlu Köyünden Nermine Bahçeci ile evleniyor. 
              • Fadime Eminağaoğlu:… İli, …. İlçesi….. Köyünden Ali Doğan ile evli,
              • Şerafet Eminağoğlu: … İli, …. İlçesi…. Köyünden NahitDoğan ile evli,
              • Nezahat Eminağaoğlu ... İli, …. İlçesi….. Köyünden Cavit Doğan ile evli,
              • Türker Eminağaoğlu:Bekar vefat ediyor
              • İsmail Ağa’nın Müfide’den olma çocukları
              • Asiye Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, A.Koyunlu Köyünden Nüfel Bahçeci ile evleniyor.
              • Meral (Hanefe) Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, Kocabey köyü …. ile evleniyor
              • Nesrin(Tamara) Eminağaoğlu: … İli …. İlçesi…. .. ile evli 
              • Meryem Eminağaoğlu:Artvin ili Şavşat ilçesi Meryem Köyüne Evli

Şevki Ağa

  • ŞEVKİ AĞA:Artvin ili, Şavşat İlçesi, A. Koyunlu Köyünden Fezair ve Taştan Kaya’nın amcaları Hüseyin Kaya’nın kızı Sultan Kaya ile evleniyor.
        • Necati Eminağaoğlu:İki evlilik yapıyor.
            • ilk evliliği Artvin İli Şavşat İlçesi A.Koyunlu Köyünden Zafer Uzun’un kızı Mukaddes ile yapıyor
            • Cemal Eminağaoğlu
            • Sadık Eminağaoğlu
            • Mavuş Eminağaoğlu
            • Turgut Eminağaoğlu
            • İkinci evliliği Artvin İli Şavşat İlçesi Kocabey Köyünden yapıyor
            • Erol (Özdemir) Eminağaoğlu
            • Hamiyet Eminağaoğlu
        • Osman Eminağaoğlu:İdris Ağa’nın kızı Zekiye  Eminğaoğlu ile evleniyor.
            • Ayhan Eminağaoğlu
            • Necmiye Eminağaoğlu
            • Nariye Eminağaoğlu
            • Nermiye Eminağaoğlu
        • Mustafa Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, … Köyünden Hafiz Dursun’un kızı Rivayet Dursun ile yapıyor.
            • Ebabekir Eminağaoğlu 
            • Lemiye
            • Hoşnaz
            • Sermin
        • Hümayun Eminağaoğlu:Ardahan İli, … İlçesi… Köyünden İskender Dedetürk ile evleniyor
            • Hediye Dedetürk
            • Suphi Dedetürk
            • İlhami Dedetürk
            • Adil Dedetürk
        • Mahinur Eminağaoğlu:Artvin İli, Şavşat İlçesi, Kurudereden Hasan Özdemir ile evli
            • Gülten Özdemir:Sadık Eminağaoğlu ile evleniyor
            • Tuncer Özdemir
            • Zahide Özdemir
            • Nahide Özdemir
            • Ertunç Özdemir
            • Solmaz Özdemir

Şükrü Ağa

  • ŞÜKRÜ AĞA:Artvin İli, Şavşat İlçesi Tepeköy Köyünden Nezafet ….. ile evleniyor.
        • Saffet Eminağaoğlu:Artvin İli Şavşat İlçesi A.Koyunlu Köyünden Mustafa Öztürk’ün bibisi Şefika ile evleniyor.
        • Hacı Fariz Eminağaoğlu: Artvin İli, Şavşat, İlçesi Kocabey Köyünden Zekeriya Ağagilden Zekeriya Altun’un kızkardeşi Emine Altun ile evleniyor.
        • Emine Eminağaoğlu:Artvin İli Şavşat İlçesi Vikilet Köyünden Halim Sümer ile evleniyor.
        • Hafize Eminağağolu;İsmail Ağa ile evleniyor

İki Parantez Arası Bilgiler

Nunoş Nene:Artvin İli, Şavşat İlçesi, Cevizli Köyünden gelerek Sadi Dede (Sadık Dede) ile evlenmiştir. Cevizli Köyünde Nadiroğullardandır. Eminağa Ailesi arasında sözü geçen, söz sahibi, dirayetliliği ile tanınır.  

Şaduman;Artvin İli, Şavşat İlçesi, Kocabey Köyünden Zekeriya Ağağil diye bilinen Altun Soyisimli aileden Kara Süleyman Altun’un kardeşidir. Emin Ağa ile evleniyor. Emin Ağa vefat ettikten sonra Cevizli Köyünden Osman Geçkin ile evleniyor 

Ayşe: Emin Ağa’nın kız kardeşidir, Evlenerek Artvin İli, Şavşat İlçesi, Kocabey Köyü  Zekeriya Ağagil diye bilinen ailesine Altun ailesine gelin gitmiştir. Eşi Kara Süleyman Altun’un babası Muhmmed Altun’dur. (Teyit edilmeyen bilgiye göre Ayşe, Muhammed’in vefatından sonra Tayip diye biri ile evleniyor)

Sultan:Emin Ağa’nın kızıdır, evlenerek Artvin İli, Şavşat İlçesi, Kocabey Köyü  Zekira Ağagil diye bilinen Altun ailesine gelin gitmiştir. Eşi Kara Süleyman Altun’dur.

Hacı Fariz Eminağaoğlu:Kocabey Köyünden Kara Süleyman Altun’un kızı Emine ile evleniyor.

Adile Eminağaoğlu:Kocabey Köyünden Kara Süleyman’ın torunudur. Haci Fariz Eminağaoğlu ile  Kara Süleyman’ın kızı Emine’nin müşterek çocukları olan Faruk Eminağaoğlu ile evlenmiştir. 

Bu sayfanın yapımında özverili katkılarından dolayı Emekli Öğretmen Erol Eminağaoğlu, Emekli Savcı Sn. Ömer Faruk Eminağaoğlu, Necdet Eminağaoğlu, Emekli Askeri Personel ve Yazar Sn. Yaşa Eminağaoğu, ile babam Sn Ebabekir Eminağaoğlu ve annem Tamire Eminağaoğlu’na teşekkür ediyorum. 05/09/2021